Strava
Plněné papriky a rajčata (bezmasé)
Suroviny:
- ½ kg středně velkých paprik
- 1 kg rajčat
- 4 velké cibule nakrájet do mixéru nebo nastrouhat či nasekat, aby byla méně vodnatá,
- jedna plná lžíce rýže pro každé rajče a papriku (cca 10-12 lžíc)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 3 lžíce jemně sekané petrželky
- 1 šálek olivového oleje z Thassosu nebo jiného kvalitního olivového oleje
- 2 lžičky rozinek
- 2 lžičky piniových oříšků
- 3 - 4 střední brambory rozkrájet na 8 kousků na podložení plněné zeleniny v pekáči
Příprava zeleniny:
- Odřízněte vrcholky z rajčat a nezahazujte je.
- Malou lžičkou vydlabejte obsah rajčat a ten propasírujte přes síto a přidejte sůl.
- Odřízněte vrcholky z paprik a nezahazujte je. Z paprik odstraňte semínka.
- Dejte vydlabané papriky a rajčata na pekáč nebo zapékací mísy.
Příprava náplně:
- Osmažte odvodněnou cibuli 2-3 min. na oleji.
- Přidejte rýži a propasírovaný obsah z rajčat, rajčatový protlak, cukr a vařte po dobu několika minut na mírném ohni za stálého míchání.
- Poté přidejte sůl, pepř a nasekanou petrželku nebo petrželovou nať (petrželí nešetřete) a vařte dalších 2-3 min.
- Vmícháme rozinky a oříšky.
Touto směsí naplňte rajčata a papriky (neplňte až po okraj, neboť rýže ještě nabobtná - cca 1 cm od okraje) a zakryjte odkrojenými vrcholy.
Udržujte zeleninu ve svislé poloze pomocí brambor, které nakrájejte na velké kousky.
Zalijte zbytkem rajčatové šťávy smíchané s olejem.
Vložte zapékací mísu či pekáč do trouby a pečte při teplotě 200 ° C po dobu 1 ½ hodiny.
V případě potřeby během pečení podlejte vodou.
Hotové nechte odpočinout na hodinu a podávejte horké s rajčatovým salátem, feta a čerstvým chlebem.
THASSOS dovolená snů již od 8 090 Kč na 11 dní letecky
Vyberte si z last minute nabídky zájezdů do překrásných letovisek ostrova Thassos. Rezervujte online za bezkonkurenční ceny a navíc s řadou dalších výhod (sleva na dítě, novomanželská či seniorská sleva apod.) ...
Podívat se do nabídky zájezdů >>